Podstawą każdej biesiady jest oczywiście jedzenie. Pyszne i świeże, staropolskie, z wyraźną regionalną nutą. Karczma Halit proponuje Kuchnie Wielicką, w której tradycyjne przepisy doprawią się szczyptą nowoczesności. W Karczmie skosztujemy m.in rozsolanki, szynki wędzonej i zapieczonej w soli z sosem śliwkowym, czy pstrąga pieczonego w soli.
Tak, tak, sąsiedztwo Kopalni Soli Wieliczka zobowiązuje. Słonej przyprawy jest jednak w menu Karczmy Halit Kuchni Wielickiej w sam raz: do smaku i dla zdrowia. Szczyptę wielickiej soli odkryjemy również w deserach, np. w pysznym domowym cieście drożdżowym z owocami i kruszonką.
Gościna w karczmie przypadnie do gustu wegetarianom. Z całą pewnością od wielickiego stołu nie wstaną głodni. Czeka na nich m.in. obłędna zupa kminkowa, pierogi ruskie z omastą w cieście solnym czy pstrąg zapieczony w soli.